maanantai 19. syyskuuta 2011

Rajua tekstiä

Sain käsiini kirjan, joka veti minut mukaansa hetkessä, vaikka ajattelin vain vähän vilkaista sitä. Hannah Shahin kirjoittama tositarina Imaamin tyttären raju pako vapauteen on todella koukuttava kirja. Nimensä mukaisesti se on myös raju. Itkin ja voin pahoin lukiessani siitä perhehelvetistä, jonka keskellä pieni lapsi joutui elämään. Kirja sijoittuu Englantiin erään kaupungin pakistanilaiseen muslimiyhteisöön, jossa päähenkilön isä toimii imaamina. Kuitenkin perhehelvettejä löytyy varmasti lähempääkin.

Joskus herää kysymys, miten Jumala voi sallia lasten kärsimyksen, joka saattaa jatkua vuosia ylittäen kaiken sietokyvyn? Kuinka hän voi antaa sen vaan tapahtua?

Olin Helsingin keskustassa viikonloppuna myöhäiseen aikaan ja joku poika yritti pummata minulta rahaa "junalippuun" selittäen kovasti kaikenlaista. Jotenkin tuli puhetta Jumalasta ja hän sanoi, että hän ei halua tuntea Jumalaa, joka vaan kattoo vierestä kun pieniä lapsia raiskataan ja pahoinpidellään. Enkä usko, että se oli vain teologinen ongelma.

Mitä siihen sitten sanomaan?

Uskon, että Jumala vihaa sitä pahaa, mitä lapsille tehdään ja hänen vihansa ei ole hillittyä ja hiljaista, vaan kiivasta, pyhää vihaa. Samalla Jumala myös suree sitä, kuinka lasten elämä särjetään ja heiltä riistetään lapsuus. Jumala kärsii yhdessä lasten kanssa, hän on läsnä heidän kärsimyksissään. Ja hän tahtoo vapauttaa heidät, viimeistään taivaassa.

Ehdin lukea Hannah Shahin kirjaa vasta muutaman luvun, joten en osaa sanoa millainen kirjan loppupuoli on. Toivottavasti pieni pakistanilaistyttö löytää toivon ja vapauden - ja niin ainakin kirjan takakannen perusteella tulee tapahtumaan.

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Herätys!

Jännä sana tuo herätys. Se on huuto, joka kaikuu nukkuvan korviin: "Herätys! Nouse ylös!" Samalla sillä tarkoitetaan hengellisen heräämisen aikaa, jolloin paljon ihmisiä kääntyy Jumalan puoleen.

Sitä me kristityt kai kaipaamme ja siitä haaveilemme, että suuri määrä ihmisiä tulisi tuntemaan elävän Jumalan ja Jeesuksen Vapahtajanaan ja saisi iankaikkisen elämän. Välillä kuitenkin tuntuu, että odotamme herätystä, puhumme siitä, haaveilemme siitä, mutta kuitenkin pelkäämme.

Minusta tuntuu, että on paljon ihmisiä, jotka olisivat valmiit uskomaan, jos vain joku heille kertoisi hyvät uutiset. Omassa lähipiirissänikin olisi varmaan ihmisiä, jotka etsivät Jumalaa. Jospa vain minä saisin rohkeuden avata suuni kun Jumala avaa tilaisuuden puhua. Jos me tavalliset kristityt (kuten minä), saisimme rohkeuden kertoa omalle tuttavapiirillemme evankeliumin tai sen, mitä Jeesus on meille tehnyt, niin varmasti sanoma leviäisi.

Ketään ei auta painostaa evankelioimaan, siitä ei synny kuin vahinkoa puolin ja toisin. Jospa jotenkin Jumala voisi itse herätellä meitä. Niin, ettemme odottaisi ehkä enää jotain mystistä herätystä, vaan että Jumala herättäisi meidät kristityt tuntemaan hätää ihmisten puolesta ja rohkaistuisimme kertomaan uskostamme. Jumala on se, joka uskon synnyttää, mutta Raamattukin sanoo, että usko tulee kuulemisesta. Kuinka he voivat kuulla, jos ei kukaan kerro? Auts.

Ehkä herätys ei ole jotain kaukaista, ehkä se on tässä ja nyt, omassa elämässäni Jumala tahtoo minua herätellä, jotta minä voisin olla hänen käytössään.

Katsoin Kalevi Lehtisen muistotilaisuudessa esitetyn videon netistä.

Mahdollinen muutos

Toivotko muutosta elämääsi, mutta et jaksa uskoa, että se on mahdollista?

Pääkaupunkiseudulla on alkanut Mahdollisuus Muutokseen mediakampanja, joka kestää 15.9.-15.10 ja sen nettisivut löytyvät osoitteesta koemuutos.fi Sivuilta voi lukea stooreja muutoksesta ihmisten elämässä ja sieltä löytyvät ohjeet, kuinka voi tilata ilmaisen kirjan, jossa on lisää näitä tarinoita

tiistai 13. syyskuuta 2011

Sinun muureillesi Jerusalem, minä olen asettanut vartijoita

"Siionin tähden minun on puhuttava, Jerusalemin takia en voi vaieta, ennen kuin oikeus nousee siellä kuin aurinko ja pelastus kuin leimuava soihtu, ennen kuin kansat näkevät sinun vanhurskautesi ja kuninkaat sinun kirkkautesi. Sinä saat uuden nimen, jonka Herra itse lausuu julki, ja sinä olet oleva kaunis kruunu Herran kädessä, kuninkaallinen seppele Jumalan huomassa. Ei sinun nimesi enää ole Hylätty eikä maasi nimi Hedelmätön, vaan sinun nimesi on oleva Rakastettuni ja maasi nimi Puolisoni, sillä Herra rakastaa sinua ja ottaa sinun maasi puolisokseen. Niin kuin nuorukainen ottaa neidon vaimokseen, niin sinun lapsesi ottavat sinut omakseen, niin kuin sulhanen iloitsee morsiamestaan, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta.

Sinun muureillesi, Jerusalem, minä olen asettanut vartijoita. Hetkeksikään he eivät saa herpaantua, eivät päivällä eivätkä yöllä. -- Te, jotka huudatte Herraa, älkää suoko itsellenne lepoa! Älkää suoko lepoa hänelle, ennen kuin hän rakentaa ennalleen Jerusalemin ja tekee siitä ylistyksen aiheen koko maailmalle!

Oikean kätensä, vahvan käsivartensa kautta Herra on vannonut: -- Sinun viljaasi minä en enää anna vihollistesi ruoaksi, eivätkä muukalaiset enää juo sinun viiniäsi, josta sinä olet vaivan nähnyt, vaan ne, jotka viljan korjaavat, sen myös syövät ylistäen Herraa, ja ne, jotka kokoavat rypäleet, ne myös juovat viinin minun pyhäkköni esipihoissa.

Lähtekää, menkää ulos porteista, valmistakaa tie kansalle, valmistakaa, tasoittakaa valtatie, raivatkaa pois kivet, kohottakaa lippu merkiksi kansoille! Maailman ääriin saakka Herra on kuuluttanut: -- Sanokaa tytär Siionille: Katso, sinun pelastajasi saapuu, hän kuljettaa mukanaan työnsä palkkaa, johdattaa niitä, jotka on omikseen hankkinut. Heitä kutsutaan nimellä Pyhä kansa, Herran lunastamat, ja sinua nimellä Kaivattu kaupunki, Kaupunki, jota ei hylätä."

Jesajan kirja, luku 62. Raamattu 1992.

Rukoillaan rauhan puolesta, siunataan Israelia ja Jerusalemia! Muistetaan näinä päivinä erityisesti Suomea ja päättäjiä. En yleensä halua kommentoida politiikkaa, enkä tee sitä nytkään. Mutta sen sanon, että rukoillaan ja siunataan omaa maatamme ja Israelia.

perjantai 9. syyskuuta 2011

Elämisen ylistys

Minä tahdon elää. Tahdon tuntea veren virtaavan suonissani, sydämen pumppaavan ja hengityksen kulkevan vapaasti ja huomaamattomasti.

Minä tahdon elää ja nähdä mitä tulevaisuudella on annettavanaan. Minä tahdon elää, vaikka tulevaisuus olisi pelkkää kärsimystä. Minä tahdon elää, koska tiedän, että Jeesus itse on minun kanssani joka hetki.

Minä tahdon elää ja tuntea tunteita, surua, pettymystä, tuskaa, ahdistusta, lohduttomuutta, epätoivoa, mutta myös keveyttä, iloa, helpotusta, toivoa, vapautuneisuutta, onnea. Tahdon tuntea iloisen yllätyksen, kun synkkyys vaihtuu iloon ja tuska vapauteen.

Minä tahdon elää ja nähdä, millaiseen jännittävään seikkailuun Jumala on minut kutsunut ja mitä hyvää hän minulle tarjoaa. Minä tahdon elää, vaikka elämä potkisi päähän. Tahdon luottaa, että Herrani tietää parhaiten. Minä tahdon elää lävitse harmaiden, mustien ja kultaisten päivien.

Minä tahdon elää ja tuntea syyssateen hyväilevän poskiani. Minä tahdon elää ja saada voimaa luonnon kauneudesta. Minä tahdon elää ja nähdä kauneuden jokaisessa päivässä, jokaisessa vuodenajassa, jokaisessa auringonlaskussa ja -nousussa.

Minä tahdon elää ja oppia tuntemaan Jumalaani paremmin tämän elämän aikana, jotta tuntisin hänet sitten, kun kohtaamme taivaassa kasvoista kasvoihin.


Minä tahdon elää, koska ei ole mitään niin upeaa, kuin elämä!

Rakkaus leviää

Kun tulin tänään töistä, vastaani tuli ystävällisen näköinen vanhempi nainen, joka tervehti minua. Ajattelin, että hän varmaan kysyy tietä jonnekin ja pysähdyin. Sen sijaan hän sanoi hymyillen, että Jeesus rakastaa sua valtavasti! Minä sitten puhkesin myös hymyyn, ja sanoin tietäväni. Yhdessä siinä hymyiltiin ja tuli valtavan hyvä mieli. Paljon emme jutelleet, kun kiirehdin metroon. Harmittaa, että olin muka niin kiireinen...

Iloitsen siitä, että tuo nainen on lähtenyt liikkeelle, kertomaan ihmisille Jumalan rakkaudesta. Kunpa itsekin rohkaistuisin lähestymään ihmisiä ja löytäisin oman paikkani Jumalan suuressa suunnitelmassa. Jumala tahtoo pelastaa tämän kaupungin ihmiset synnin ja kuoleman vallasta ja antaa heille ikuisen elämän. Kunpa Jumala näyttäisi missä on minun paikkani muurinaukossa.

Pyhä Henki kutsuu ihmisiä tässä kaupungissa tänäänkin. Uskon, että Jumala tahtoo sanoa meille saman, kuin Paavalille aikoinaan: Eräänä yönä Herra sanoi näyssä Paavalille: "Älä pelkää, vaan puhu edelleen, älä vaikene. Minä olen sinun kanssasi. Kukaan ei käy sinun kimppuusi eikä tee sinulle pahaa. Tässä kaupungissa on paljon minun kansaani." Apt. 18:9-10

Tässä maassa ja kaupungissani on ihmisiä, jotka ovat valmiita kuulemaan Jumalan sanan ja ottamaan sen vastaan. Jeesus itse on tehnyt työtä heidän sydämissään ja tekee yhä. Jumala ikään kuin kysyy minulta, että olenko minä valmis siihen, että Hän saa minuakin käyttää evankeliumin välittäjänä? Haluanko antaa Jumalalle koko elämäni, myös ne asiat, joita en tahtoisi luovuttaa. Jumala tahtoo olla meille kaikki kaikessa. Elämän lähde. Hän tahtoo itse Pyhän Henkensä kautta johdattaa meitä tuntemaan häntä paremmin ja tuntemaan paremmin hänen unelmiaan. Kun jaamme elämäämme Jumalan kanssa, hän jakaa myös meidän kanssaan omia ajatuksiaan.

Mitä varten minut on pelastettu? Sitäkö varten, että mahdollisimman pitkälle kehittyneenä kristittynä kerran saavuttaisin taivaan? Ei, vaan minut on pelastettu armosta, sitä varten, "että Jumalan kirkkauden tunteminen, sen kirkkauden, joka loistaa Kristuksen kasvoissa, levittäisi valoaan".
Sillä Jumala, joka sanoi: "Loistakoon valkeus pimeydestä", on se, joka loisti sydämiimme, että Jumalan kirkkauden tunteminen, sen kirkkauden, joka loistaa Kristuksen kasvoissa, levittäisi valoansa. 2. Kor 4:6 (KR 33/38)

Minusta tuntuu, että olen liikaa ollut vain kristittyjen seurassa ja liikaa keskittynyt omaan hengelliseen hyvinvointiini. Ikään kuin ahmisin itseni ähkyyn seurakunnan sisällä, samalla kun ulkona ihmiset kuolevat nälkään. Ehkä en voi "kasvaa" kristittynä näin, jos en uskaltaudu kohtaamaan ihmisiä, jotka eivät vielä usko. Jumala tahtoo opettaa minua heidän kauttaan ja vetää heidän kauttaan lähemmäs itseään. Olen huomannut, että minua ei välttämättä herätä esim. rukoilemaan se, että joku saarnaa palavasti rukouksen tärkeydestä. Sen sijaan hyvät kohtaamiset ihmisten kanssa, jotka eivät tunne Jumalaaa, pistää rukoilemaan Jumalaa. Ehkä silloin tajuan, etten minä voi kenenkään sydämeen uskoa sytyttää, mutta Jumala voi tehdä sen.

tiistai 6. syyskuuta 2011

Hän antaa enkeleilleen käskyn...

...varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.

Blogissa Aamun ensimmäinen on koskettava kirjoitus enkeleistä, ja se inspiroi kirjoittamaan omista kokemuksistani. Ylläoleva pätkä on psalmista 91, joka alkaa sanoin: "Se, joka asuu Korkeimman suojassa ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa"...siinä siis puhutaan Jumalan lapsista. Jumala antaa enkeleilleen käskyn varjella meitä kaikilla teillämme.

En ole koskaan nähnyt enkeleitä, mutta tiedän, että niitä on, koska Raamattu puhuu niistä. Joskus kun olen pelännyt ja pyytänyt Jumalalta turvaa, hän on antanut minun ikään kuin aavistaa, että puolellani on taivaallinen sotajoukko, jota hän itse johtaa, ja minä saan olla ihan rauhassa. Eivätkä ne ole mitä tahansa kiiltokuvien herkkiä tyttöjä, vaan sotilaita.

Jos pelkäät tänään, niin muista, että kun Jumala on sinun puolellasi, kuka voisi olla sinua vastaan! Room 8:31 Vaikka olisit yksin ja peloissasi, olet Jumalan siipien suojissa, Jeesus itse on vierelläsi ja hänellä on käskettävänään suuri taivaallinen sotajoukko enkeleitä. Hän suojelee ja varjelee sinua ja sinä olet turvassa joka hetki. Ei hiuskarvasikaan putoa päästäsi hänen sitä tietämättä.

***

Arveluttaa puhua enkeleistä, sillä nykyään ne ovat muodissa, ja valitettavasti tuntuu, että ihmiset ovat kiinnostuneempia enkeleistä kuin elävästä Jumalasta. Esim. kirja Enkeleitä hiuksissani on valtavan suosittu ja kun luin sen kirja-arvostelun netistä, järkytyin.

Hyväntahtoinen, kiiltokuvankaunis enkeli ehkä vaikuttaa paljon houkuttelevammalta kuin Jumala, jota ei voi hallita tai Jeesus, joka riippui ristillä. Kukaan muu ei voi kuitenkaan pelastaa meitä, synnin, kuoleman ja saatanan vallasta, kuin Jeesus Kristus, joka kuolemallaan maksoi hinnan meidän synneistämme. Enkeliusko on suurta harhaa ja valhetta, ja se eksyttää ihmisiä pois pelastuksesta ja iankaikkisesta elämästä, joka on yksin Jeesuksessa ja hänen ristinkuolemassaan.

Jumala kieltää yksiselitteisesti palvomasta ja rukoilemasta mitään muuta kuin häntä
"Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta. "Sinulla ei saa olla muita jumalia. "Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla. Älä kumarra äläkä palvele niitä, sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala.
Jotkut uskovat, että enkelit välittävät jotain salaista tietoa. Raamatulla on kuitenkin tähän jyrkkä vastaus:
Julistipa kuka tahansa teille evankeliumia, joka on vastoin meidän julistamaamme -- vaikkapa me itse tai vaikka taivaan enkeli -- hän olkoon kirottu. Gal 1:8
Enkeleihin turvautuminen saattaa tuntua kristilliseltä. Kuitenkin se on suurta harhaa! On valtava ero siinä, mitä Raamattu opettaa enkeleistä ja siinä, mitä ns. New Age opit niistä opettavat. Minä en kuitenkaan ole niin perehtynyt aiheeseen, että suosiolla jätän sen viisaammille :)

sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Jumalan käytössä

Luen parhaillaan Tapani Suonnon kirjaa Valmistu Jumalan käyttöön. Voin suositella sitä kaikille kristityille :) Olen saanut kirjan äärellä monia oivalluksia ja erityisesti pidän siitä, että kirja on käytännönläheinen. Siksi sitä jaksaa myös lukea. Kirja myös onnistuu sytyttämään minussa innon toimia ja pistää käytäntöön se, mihin uskon. Mielestäni se on jo aika paljon.

Valmistu Jumalan käyttöön kirkastaa koruttomalla ja yksinkertaisella tavalla sitä, mistä tässä uskonelämässä on kyse ja valottaa sitä, kuinka voin tavallisena ihmisenä palvella Jumalaa.

***

Minusta on ihanan vapauttavaa, että Jumala voi käyttää minua omana itsenäni. Minun ei tarvitse yrittää olla jotain enemmän kuin olen, vaan kun Pyhä Henki asuu minussa ja saa johdattaa minua, Jumala voi tehdä asioita minunkin kauttani. Tavallisessa arjessanikin Jumala voi minua käyttää ja johdattaa.

Kunpa löytäisin sen, mitä sydämessäni haluan tehdä, mikä on minun kutsumukseni. Kuitenkin matkalla kutsumuksen löytymiseen, voin elää tämän päivän Jeesuksen kanssa tehden niitä asioita, joita tänään on tehtäväkseni laitettu.