sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kliseistä ja lohduttamisesta

Inhoan kliseitä. Inhoan tyhjiä fraaseja, jota uskovatkin usein viljelevät puheessaan ymmärtämättä, mitä ne oikeasti tarkoittavat. Inhoan sitä, kun joku heittää jostain kirjasta lukemansa jonkun ajatuksen ilmaan ja pahimmassa tapauksessa yrittää sillä lohduttaa ja antaa tukea.

Ihminen, jonka sydämeen sattuu, ei tarvitse hyviä neuvoja, ei viisaitten ihmisten lausumia viisaita sanoja. Ei. Usein hyvät neuvot, kliseet ja fraasit vain loukkaavat. Ihminen, joka kokee tuskaa tarvitsee ennen kaikkea lohdutusta ja myötäelämistä. Sitä, että joku on hiljaa ja kuuntelee. Kärsivä kunnioittaa sitä ihmistä, joka hyväksyy hänet ja hänen tuskansa ja kestää kuunnella arvostelematta. Se vain tuntuu olevan maailman vaikein tehtävä. Varsinkin jos kyseessä on läheinen ihminen, jota tahtoisi auttaa ja jonka tuskaa tahtoisi helpottaa sanomalla jotain lohduttavaa. Silloin on helppo sortua fraaseihin.

Miten voisi oppia lohduttamaan? Usein tuntuu mahdottomalta löytää oikeita sanoja ja kauniit sanat kuolevat jo ennen kuin niitä on sanottu. Mitä hyödyttää sanoa, että huomenna on helpompaa, jos tietää, että niin ei ole? Mitä silloin voi sanoa kun ei voi sanoa mitään? Onko läsnäoleminen tärkeämpää kuin sanat? Näkyykö rakkaus ja välittäminen vaikka en osaisi sanoa mitään, en uskaltaisi halata enkä osaisi itkeäkään?

Kliseet ja fraasit jättävät kylmäksi. Silloin kun olen itse hajonnut ja elämäni on myrskynnyt, minua on lohduttanut eniten Jumalan sana. Psalmi 91 oli kuin pelastusrengas silloin, kun olin hukkumaisillani omassa elämässäni. Tietoisuus siitä, että Jumala on kanssani tuntui miltä tuntui, on pitänyt toivoa yllä. Tuntuu kuluneelta sanoa, että "Jumala on ollut mulle uskollinen", mutta se on todella totta. Jollain käsittämättömällä tavalla Jumala on ollut kanssani silloinkin, kun on vaikuttanut siltä, että hän on hylännyt kokonaan. Hän on paras lohduttaja.

Tämä Laura Storyn laulu on lohduttanut minua. Olen kuullut sen laulettavan myös suomeksi, mutta en muista enää sanoja. Suomeksi se oli jotenkin vielä vahvemmin kohti käyvä, mutta koskettaa englanninkielisenäkin. Toivon, että laulu voisi olla lohdutukseksi jollekin teistä


2 kommenttia:

 1. Anna, kiitos♥
  Poimin lohdullisen laulun laineilta ajatuksen, että parannus voi ollakin jo kyynelissä...
  Olen viime aikoina kovasti yrittänyt kääntää kivunkin kohdallani kiitokseksi. Luotan, että kaikelle kärsimykselle, taakalle ja huolelle on merkityksensä, se on osa Jumalan rakkautta, viisautta ja huolenpitoa, vaikkei se aina ymmärrykseemme yllä aikä mahdu. Miksi? Miksi minulle??!!huudan itsekin välillä Jumalan puoleen, kunnes sisin rauhoittuu hyväksymään. Kun joutuu kasvamaan oikein pieneksi ja heikoksi, taitaa Jumalan läsnäololle löytyä viereltä isompi tila ja aina Hän siinä kuitenkin on, lähellä.
  Joskus huomaan etsiväni lähellä olevalle lohdun sanoja vaikeissa hetkissä sanomalla, etten löydä sanoja. On totta, että herkästi sortuu kliseisiin ja valmiisiin ajatuksiin. Toki joskus jokin hento sanojen säie, joka on omalle kohdalle jakanut lohdun tai jokin Sanan paikka, tekee tehtävänsä toisenkin kohdalla, jaettuna.
  Kaiken me voimme Hänessä ,joka meitä vahvistaa!!

  Siunattua joulun ihmeen äärelle kuljettavaa aikaa syksyysi!!

  Kiitos, kun jaoit tämän kauniin laulun♥

  VastaaPoista
 2. Kiitos tinttarus ihanasta kommentista :) Siunausta sinunkin joulunalusaikaasi!

  VastaaPoista