keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Jooga kiinnostaa kristittyjä..

..ainakin jos tämän blogin tilastotietoihin on luottamista. Luetuin yksittäinen teksti on Jooga ja kristinusko. Myös googlen kautta mun blogin sivuille eksyy ihmisiä, joiden hakusanoina on mm. jooga syntiä tai jooga kristitty. Mun teksteistä ei taida heille löytyä vastauksia mutta toivon, etten ainakaan johtaisi ketään harhaan.

Tämänhetkinen näkemykseni on, että joogaaminen ei kuulu kristityn elämään sen tähden, mitä siellä on taustalla. No, mutta onhan olympialaistenkin taustalla kai jotain pakanallista...kuitenkin mielestäni joogassa "pakanallisuus" ei ole vain historiaa tai jossain taustana piilossa, vaan siihen kaikki perustuu. Tarkoitan tässä pakanallisuudella kristinuskon vastaista ideologiaa, filosofiaa ja tapaa uskoa.

Joogaliikkeet eivät ehkä itsessään ole vahingollisia, mutta joogaan liittyy niin paljon sellaista henkistä ulottuvuutta, joka on kristinuskon kanssa ristiriidassa, että mielummin pysyn siitä erossa. Toisaalta rentoutumisen harjoittelu on ihan tarpeellista, niin kuin venyttelykin, mutta kai niitä voi joogaamattakin harrastaa, jooga kun näyttäisi olevan paljon enemmän kuin rentoumista tai notkeutta lisäävää kuntoilua.

Myönnän, etten ole tutkinut asiaa tarkemmin ja olen väärä ihminen sanomaan mitään. Kaipaisin kuitenkin sitä, että kristityt ottaisivat avoimemmin kantaa asioihin ja asioista keskusteltaisiin avoimesti vaikka seurakunnissa, ettei ihmisten tarvisi etsiä googlesta tietoa. Ettei tarvitsisi turvautua netin apuun kun miettii sitä onko jooga okei kristitylle ja samalla eksyä lukemaan ties minkälaisia juttuja. Kuten tätä kirjoitusta.

25 kommenttia:

 1. Minä koen joogan ja joogisen elämänkatsomusken hyväksi. Se opettaa vastuun kantamista itsestä ja ympäristöstä ja se opettaa rakkaudellista lähestymistapaa elämää ja läheisiä kohtaan.

  Jos tämä on ristiriidassa kristinuskon kanssa, en halua olla tekemisissä sen kanssa.

  Jeesus sen sijaan, uskoakseni, kannatti juurikin niitä arvoja ja toimintatapoja, joihin joogakin tähtää.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista anonyymi! Mielenkiintoista kuulla eri näkökulmaa asioihin :) ja mahtavaa, että syntyy keskustelua!

  Lähinnä tarkoitin kristinuskon vastaisuudella sitä, että käsittääkseni joogan taustalla olevan filosofian mukaan jumaluus on jotain muuta kuin kristinuskon persoonallinen Jumala (?)

  Tarkoitukseni ei ollut hyökätä joogaavia tms. ihmisiä vastaan, tunnen heitä ja kunnioitan heidän elämäntapaansa ja arvojaan. Mutta Raamattuun uskoni perustavana kristittynä ajattelen, että on olemassa persoonallinen Jumala, jonka voi löytää Raamattua lukemalla ja Jeesus on ainut tie hänen luokseen. Kahta toisilleen vastakkaista elämänkatsomusta on vaikea sovittaa yhteen, siksi mielestäni on vaikea olla yhtäaikaa kristitty ja samalla ammentaa aineksia itämaisista filosofioista.

  Mutta kuten sanoin, en ole joogan tai minkään itämaisten filosofioiden asiantuntija ja varmasti pitäisi perehtyä tarkemmin, että voisin sanoa yhtään mitään.

  Jos käyt vielä täällä, niin mielelläni kuulisin vielä enemmän, mitä ajattelet Jeesuksesta :)

  VastaaPoista
 3. Jokainen joutuu valitsemaan puolensa. Jeesus sanoi, että joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan.
  Joogan juuret ovat idän uskonnoissa, epäjumalien palvonnassa.
  Suosittelen lukemaan kirjan "Gurun kuolema".
  Puolen valinta on kuoleman vakava asia. Vain Jeesus yksin on Tie ikuiseen elämään ja Taivaan Isän luo!
  Ikuisen elämän vastakohta on myös tiedossamme.
  Siunausta ja varjelusta puolen valintaan, sillä aika on käymässä vähiin.

  Terveisin Anonyymi Nyymi

  VastaaPoista
 4. Tässä on osoite, josta löytyy luettavaa :

  http://www.kinesiopiste.fi/ladattavat/Reinikainen_Noituuden_paluu.pdf

  Sivulta 69 alkaen on tietoa joogasta.

  VastaaPoista
 5. Hei, kiitos hyvästä linkistä! Mielenkiintoista, erityisesti sen väliotsikon "Jooga ja evankeliumi vastakkain - alta".

  VastaaPoista
 6. En pysty ottamaan osaa tähän keskusteluun vakavissani.

  Luin tuon linkin kirjasen ja se on paitsi pelottava kuva "kristityistä" myös täyttä soopaa!

  "Jooga sitoo ihmisen vähä vähältä tiukemmin. Kristus sen
  sijaan vapauttaa, ja vain Hän voi vapauttaa todelliseen vapauteen."

  Asenteenne ei vaikuta kovin vapautuneen ja siten tasapainoisen ihmisen asenteelta. Olen pahoillani, mutten kykene mitenkään ymmärtämään tälläistä vääristelyä Jeesuksesta ja jumalansanasta.

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Hei, ensimmäinen anonyymi! Kiitos kommentistasi:) Oletan että olet sama, joka aiemmin kirjoitit. Luitko aiemman vastaukseni kommenttiisi? Olisi mielenkiintoista kuulla, mikä on oma näkemyksesi Jeesuksesta, kun siihen viittasit ekassa kommentissasi. Ja millä tavoin mielestäsi kirja ja tuo siteeraamasi lause antaa pelottavan kuvan kristityistä?

  Itsekin kieltämättä kummastelin jotain tuossa kirjassa, esim. kuten puhetta joogeista selvännäkijöinä. Mutta aiheesta (siis joogasta) ei ole kirjoitettu kovin paljon kristillisestä näkökulmasta ja siksi oli kiva se lukea.

  *

  Hei, Anonyymi Nyymi. Toivoisin, että mahdollinen keskustelu mun blogissa säilyisi asiallisena, eikä tarvis mennä henkilökohtaisuuksiin (kuten epäillä muita tasapainottomiksi). Tiedän, että nettikeskusteluissa on liian usein tapana kärjistää (itsekin siihen liian usein sorrun) ja sanoa rumastikin, mutta tämä on mun blogi ja täällä en sellaista hyväksy! Pohdin kommenttisi poistamista.

  VastaaPoista
 9. Nyt en ymmärrä....
  Anna, lue tämä Anonyymin lause:
  "Asenteenne ei vaikuta kovin vapautuneen ja siten tasapainoisen ihmisen asenteelta."
  TUOHON lauseeseen tartuin ja kysyin Anonyymiltä sen minkä kysyin. Hänhän tässä meni henkilökohtaisuuksiin, johon puutuin!!
  Puolustin siis samalla myös sinua. Teinkö siis väärin?
  Olen todella nyt ihmeissäni! Toinen saa kirjoittaa ja arvostella muita, toinen ei saa sitten kysyä ja puolustautua. Miksi?

  Pyydän anteeksi kaikkea ja lopetan tähän. Jatkakaa te.
  Anonyymi Nyymi

  VastaaPoista
 10. Okei, nyt ymmärrän reagointisi Anonyymi Nyymi :) en huomannut tuota lausetta. Ymmärsin viestisi varmaan väärin, kun luulin, että tarkoituksesi loukata, kun ilmeisesti halusit vain kysyä.

  Joka tapauksessa jatkossa toivon, että kukaan ei ryhdy toista loukkaamaan täällä. Vaikka mua loukattaiskin, niin pystyn kyllä itse poistamaan ne kommentit tarpeen tullen. Eri asia jos keskustelijat loukkaavat toisiaan, silloinhan minä olen vastuussa siitä annanko niiden olla täällä vai poistanko ne. Tahdon kunnioittaa teitä kommentoijia, enkä tahdo pitää täällä loukkaavia kommentteja.

  Siunausta!

  VastaaPoista
 11. O-ou, mitähän tänne nyt saa kirjoittaa? ;-)
  Aika ikävä tuo 13.3. klo 15.45 kirjoitettu kommentti, - taisin siinä saada osani minäkin.... Kiitti vaan.
  Harva meistä tässä rikkinäisessä maailmassa on ihan tasapainoinen....

  Ensimmäisen kerran näen, että joku sanoo lääkäri P.R:n kirjoittaneen "täyttä soopaa"!

  Pitkälle "edenneet" joogit omaavat monenlaisia kykyjä.

  Lauantai-iltana 12.3. kuuntelin Radio Deiltä Ristitulta-ohjelmaa. Se tullee pienellä viiveellä Patmoksen nettiarkistoon. Suosittelen kuuntelemaan!

  VastaaPoista
 12. No saahan tänne kirjoittaa...Onnistuinpa taas sopan keittämään poistamalla vain yhden kommentin. Totta on, että en tajunnut kuinka loukkaava tuo ensimmäisen anonyymin kommentti on, kun yritin siihen asiallisesti vastata. Ja todellakin, siinähän loukataan meitä kaikkia. Olisi varmaan pitänyt sekin poistaa :/ Tai vastaavasti antaa kaikkien olla. Mutta näytti olevan sota alkamassa, ja yritin sitä rauhoitella kun en halua sitä sotaa tänne blogiin.

  Minun ihmetykseni tuossa kirjassa herätti sen luvun alku, juurikin missä puhuttiin joogeista, ilmeisesti tarkoitetaan joogan opettajia/guruja? Oudolta kuulostaa kun olen kuullut kokemuksia vain ns. "tavallisilta joogaajilta" jotka ei usko selvännäkijän kykyihin. Toisaalta oon valmis uskomaan että todella joillain näitä kykyjä voi olla, vaikka ajatus epäilyttää.

  Mutta täytyy katsoa löytyiskö tuota ohjelmaa :)

  VastaaPoista
 13. Et sinä sitä soppaa yksin keittänyt, sillä kattilassa oli vieraita kauhoja hämmentämässä ja soppaan tuli mukaan ikäviä mausteita. Elämää tämä vain on! :)

  Jooga saattaa olla aika salakavalaa, kun sen harrastaminen aloitetaan ensin vain fyysisenä suoritteena. Vähitellen siihen ujuttuu mukaan ideologiaa.
  Ihmiset eivät osaa varoa. Kyse on pimeyden voimista. Niiden kanssa ei ole leikkimistä.

  Taivaan Isän lapset, Jeesuksen seuraajat, saavat Pyhän Hengen lahjoja, ns. armolahjoja.
  Voit uskoa, että myös itse paha jakaa "lahjojaan" heille, jotka niitä etsivät.
  Sanassa varoitetaan niistä, jotka valheen kaikella voimalla tekevät ihmeitä.
  Tuossa ylhäällä anonyymi suosittelee lukemaan Gurun kuoleman. Olen lukenut kyseisen kirjan 80-luvun lopulla ja antanut omani kiertoon. Ehdottomasti kannustan lukemaan kirjan. Tiedän eräitä, jotka ovat sen luettuaan havahtuneet pois idän uskonnoista ja lähteneet seuraamaan Jeesusta.

  VastaaPoista
 14. Lähetystyössä kohtaa myös usein ihmisiä, jotka ovat monien pahojen henkien vaikutuspiirissä. Joogaaminen on usein askel tähän suuntaan.

  VastaaPoista
 15. Aivan ällistyttävää!

  Terveellinen liikuntamuoto jooga, miten ihmeessä edes voi pohtia, onko siinä jotain pahoja voimia tms. Voi herttinen teitä kaikkia.

  Ihmisestä itsestään on kiinni miten paljon liittää mihinkin liikuntamuotoon uskontoa. On moni muita "terapioita" tai urheilulajeja, joissa saattaa uskovaisten mielestä olla joku vaara.

  Lienee elämässä tärkeämpiäkin asioita pohdittavaksi,

  Terveisin,
  Pitkäaikaistyötön ja vaikeasti, kroonisesti masentunut, ei-joogaaja, nainen 51v.

  VastaaPoista
 16. Kiitos kommentistasi, anonyymi! Jooga on yllättävän ajatuksia herättävä ja kuuma aihe. Tervetuloa lukemaan blogiani jatkossakin ja ällistelemään lisää ;) Voimia elämäntilanteeseesi ja siunausta!

  Kiitos PM kommentistasi, jos lähetyskentillä on näin, niin kuinkahan täällä? Siunausta!

  VastaaPoista
 17. Hei! Aamulla sähköpostejani katsoessani ihmettelin, että mikämikä ano-viesti minulle on blogiini lähetetty. Sitten tajusinkin, että minulla on jäänyt linkitys tähän postaukseesi, enkä ollut muistanut lopettaa tilausta :)

  Suosittelen anonyymille ja kaikille muillekin, edesmenneen (elok.-11), prof. Oili Mäki-Tirkkosen kirjaa "Väkevät eksytykset".

  Ehdottomasti kannattaa katsoa nämä ohjelmat:

  http://www.tv7.fi/vod/player.html?id=7911

  http://www.tv7.fi/vod/player.html?id=4714

  Anonyymi kirjoittaa:
  "Lienee elämässä tärkeämpiäkin asioita pohdittavaksi".
  Jos kyseessä on asia, joka saattaa vaikuttaa siihen, missä joogan harrastaja tulee viettämään ikuisuutensa, niin mielestäni on kyse tärkeästä asiasta. KAIKKI SE, mikä erottaa meitä Jeesuksesta, - Hänestä, joka on Tie, Totuus ja Elämä -, kuuluu niihin tärkeimpiin mietittäviin.
  Olen tätä mieltä.

  Siunausta ja varjelusta kaikille!

  VastaaPoista
 18. Jälleen hyvin sanottu, nurkkalintu!

  Täytyy kattoa saiskohan tuota kirjaa mistään..ja kiitos linkeistä, tsekkaan ne huomenna :)

  VastaaPoista
 19. Kiitos.

  Googletin, kirja on saatavilla nettimyynnissä muutamalla eurolla.

  Muistin, että olen aiemminkin kommentoinut blogiisi jooga-aiheesta.
  3. ja 4. marraskuuta -10 :
  http://annakulkee.blogspot.com/2010_11_01_archive.html

  VastaaPoista
 20. PS.
  Lupaa kysymättä linkitin tämän postauksesi blogiini :)

  VastaaPoista
 21. Ah, google on kiva :) Joo, luin muistaakseni tuota yhdessä kommentissa suosittelemaasi Vironhovin kirjaa, kun löytyi kirjastosta. En vain enää muista mitä siinä tarkalleen oli, pitäisi varmaan lainata uudelleen. Sitten joskus suosittelit sitä Reinikaisen kirjaa noituudesta lääketieteessä, mikä myös oli valaiseva! Ja sitten oli vielä tämä Oili Mäki-Tirkkosen kirja, jonka voisin oikeastaan ostaa :)

  Eli kyllä joogasta siis on kirjoitettu kristillisestä näkökulmasta. Silti tuntuu, ettei kristityillä ole tarpeeksi tietoa siitä. Maailma huutaa kovaa sen puolesta...pitäisikö kristittyjen olla rohkeammin sitä vastaan?

  Kiitos linkeistä tv7 ohjelmiin! Todella hyvää juttua :)

  VastaaPoista
 22. Juu, kyllä joogasta tiedotetaan myös kristittyjen vinkkelistä.
  Välinpitämättömyyteen, vähättelyyn ja "tietämättömyyteen" on niin helppo tuudittautua, mutta silti se ei poista asian vakavuutta.

  No, minä olen sitä mieltä, että on syytä varoittaa niitä kristittyjä, jotka joogaavat. Jos he vähättelevät asiaa ja jatkavat joogaamista, se on sitten heidän valintansa. Sillä taas on omat seuraamuksensa kristittynä vaeltamisessa.

  Niissä tv-ohjelmissa haastatellaan asiantuntijaa, jota on syytä kuunnella, jos on epävarma joogan suhteen :)

  VastaaPoista
 23. Totta! Suurin osa joogaavista ei taida kuitenkaan olla kristittyjä. Tässä on jälleen se ongelma, jota olen pohtinut muidenkin asioiden kohdalla ja tästä saisi hyvin uuden postauksen aikaan... Kuinka voi varoittaa ihmistä, joka ei edes usko Jumalaan? Kun toisaalta haluaisi sanoa, että toi ei ole kovin hyvä juttu, mutta toisaalta pelkää, että ei niillä sanoilla kuitenkaan ole merkitystä tai että se ajaa vain kauemmaksi uskosta. Onko vaikeampaaa tehtävää, kuin puhua totuutta rakkaudessa! Mitä se edes on...

  VastaaPoista
 24. Onneksi meidän ei tarvitse tehdä mitään omassa voimassamme! Minua lohduttavat ja vahvistavat nämä Jeesuksen sanat:

  "Kaikki, minkä Isä antaa minulle, tulee minun tyköni; ja sitä, joka minun tyköni tulee, minä en heitä ulos. Sillä minä olen tullut taivaasta, en tekemään omaa tahtoani, vaan hänen tahtonsa, joka on minut lähettänyt. Ja minun lähettäjäni tahto on se, että minä kaikista niistä, jotka hän on minulle antanut, en kadota yhtäkään, vaan herätän heidät viimeisenä päivänä. Sillä minun Isäni tahto on se, että jokaisella, joka näkee Pojan ja uskoo häneen, on iankaikkinen elämä; ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä." Niin juutalaiset nurisivat häntä vastaan, koska hän sanoi: "Minä olen se leipä, joka on tullut alas taivaasta"; ja he sanoivat: "Eikö tämä ole Jeesus, Joosefin poika, jonka isän ja äidin me tunnemme? Kuinka hän sitten sanoo: 'Minä olen tullut alas taivaasta'?" Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Älkää nurisko keskenänne. Ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä; ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä." (Joh.6:37-44)

  Jeesus käski kertomaan ihmisille Ilosanomaa. Sana ei tyhjänä palaja, meille on näin luvattu. Kun teemme oman osamme, Jumala taatusti tekee sen, minkä lupaa.
  Juu, näin se (varmaan) on, että kristityt ovat murto-osana joogaajien joukossa. Uudestisyntynyt kristitty ei halua joogata. Kun kuljemme rukoillen, Jumala antaa meidän kohdata ne ihmiset, joille saamme puhua uskostamme Jeesukseen.
  Eräs henkilö oli eksynyt New Ageen, mm. perehtynyt reiki-hoitoihin. Lähetin hänelle yhden kirjan, sillä koin voimakkaasti Jumalan kehoituksen. Ensin vastustelin, mutta tunsin oloni rauhattomaksi. Prosessini kesti viikkoja! Viimein suostuin postittamaan sen kirjan saatesanojeni kera. Rauha ja mielihyvä laskeutui pian sen jälkeen sydämeeni. Jonkun ajan kuluttua sain tietää, että kyseinen ihminen oli tullut palavasti uskoon ja hyljännyt kaiken New Ageen liittyvän! Jumalalle kiitos ja kunnia!

  Kunpa saisimme ihmiset uskomaan, että Raamatun lukeminen kannattaa aina, sillä se on Jumalan rakkauskirje meille syntisille!

  Kun ihminen lähtee seuraamaan Jeesusta, hän ei kaipaa eikä tarvitse joogaa tms. eikä mitään muutakaan epäjumalanpalvontaa.

  Nuo tuoreimmat postauksesi ovat aivan ihania! Siunausta viikonloppuusi! :) <3

  VastaaPoista
 25. Kiitos nurkkalintu :) Ihana raamatunkohta!

  Siunausta sinunkin viikonloppuusi! :)

  VastaaPoista