tiistai 22. maaliskuuta 2011

Minäkö fundamentalisti?

Mitä on fundamentalismi ja kuka on fundamentalisti? Jonkun mielestä minäkin taidan olla fundis, koska uskon "sokeasti" Raamattuun ja yhteen Jumalaan, yhteen totuuteen ja minulla on yleisen mielipiteen vastaisia mielipiteitä.

Sanalla fundamentalisti on omassa suussani kuitenkin ikävä kaiku, ja itse yhdistän sen uskonkiihkoilijoihin, jotka käyttävät uskontoa "lyömäaseena" ja oman katkeruutensa purkamiseen. Sellainen en halua olla. Jeesus rakasti ja antoi arvon kaikille. Mulla ei ole oikeutta lyödä ketään, varsinkaan uskonnon nimissä. Ja jos joku lyö mua, pitäis mun kääntää toinenkin poski (auts.) ja siunata.

Jos fundamentalisti sen sijaan on ihminen, joka uskoo Raamattuun Jumalan sanana ja pyrkii elämään sen mukaan, niin sellainen tahdon olla. Raamatun kautta Jumala kertoo mikä on totuus ja miten hän asiat näkee, ja haastaa minut rakastamaan lähimmäisiäni.

Monesti huomaan oman maailmankuvani ja vallalla olevien käsitysten välisen ristiriidan, mutta olen hiljaa mielummin kuin tuon esille oman näkemykseni. Vaikeneminen on usein varmasti viisainta, kun ei mun mielipidettä edes kysytä tai kaivata. Silti mietin olenko epärehellinen, kun en kerro ajatuksiani.

Oon huomannut, että ihmiset käyttäytyy kuin laumaeläimet, kukaan ei uskalla kertoa todellisia mielipiteitään ja ajatuksiaan vaan mukaudutaan tavalla tai toisella yleiseen mielipiteeseen, mikä kulloinkin on vallalla. Voidaan sanoa olevamme nykyään "edistyksellisempiä" kuin ennen ja kykenevämpiä ajattelemaan kriittisesti ja omilla aivoillamme. Todellisuudessa kuitenkin ajatellaan yhä kuten kaikki muutkin. Yleinen mielipide on vain muuttunut erilaiseksi kuin ennen.

Pohdin onko minun uskolleni tilaa tässä maailmassa, jossa kaikki totuudet ovat yhtä oikeita? Entä jos olen eri mieltä? Entä jos uskon, että kaikki muut totuudet ovat väärässä ja sanon, että on vain yksi totuus, se, että Jeesus on tie Jumalan luo?Olenko heti vaarallinen ja vihaa täynnä oleva fundamentalisti?

6 kommenttia:

 1. Hei!
  Sydämellinen kiitos blogistasi ja erityisesti viime aikaisista merkinnöistäsi. Olen itse pohtinut tismalleen samoja asioita, mm. Japanin tilannetta ja (tähän liittyen) millainen fundamentalisti olen. Mukava nähdä, että joku muukin ajattelee asioista samalla tavalla.
  Aurinkoista kevään jatkoa ja siunausta!
  T. Heidi, 25.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Heidi :) aurinkoista ja mukavaa kevättä sinullekin, sekä siunausta!

  VastaaPoista
 3. "Voidaan sanoa olevamme nykyään "edistyksellisempiä" kuin ennen ja kykenevämpiä ajattelemaan kriittisesti ja omilla aivoillamme. Todellisuudessa kuitenkin ajatellaan yhä kuten kaikki muutkin. Yleinen mielipide on vain muuttunut erilaiseksi kuin ennen." Hyvin oivallettu :)

  Nykyinen keskusteluilmapiiri (ainakin netin keskustelusivuilla ja lehdissä) on hyvin repivää ja leimoja lyövää. Surullista, että tällaiseen tilanteeseen on tultu. Tai ehkä piilotettujen ajatusten on hyvä tulla esille. Tai ehkä media vain täyttää ihmisten päitä valmiilla ajatuksilla. Kunpa osaisi vain keskittyä siihen, mikä on tärkeintä, omaan jumalasuhteeseen ja sen syventämiseen.

  VastaaPoista
 4. Totta, jotenkin tuntuu että vaikka suvaitsevaisuudesta puhutaan, käytännössä ihmiset ei osaa kunnioittaa toisiaan. Välillä tuntuu kuin ois sota käynnissä. Ennakkoluulojen muurien takaa yritetään ampua toisiamme alas. Mutta tosiaan pitäisi itse vaan keskittyä tärkeimpään...

  VastaaPoista
 5. Sanalle fundamentalisti on maailman taholta annettu ikävä leima, eivätkä islamin fundamentalistit ole leimaa ainakaan parantaneet.

  Minua ei haittaa, vaikka saisin maailman ihmisiltä minkäsortin fundis-tiukkis-leiman.
  Minulle riittää se, että tiedän itse mikä olen ja se, että haluan olla Jumalalle kelpaava.

  VastaaPoista
 6. Totta, nurkkis, toi on hyvä asenne :) Kunpa vaan itekin uskaltaisin olla rohkeammin sitä mitä olen...

  VastaaPoista